10 základních informací o kávě
Začínám se ponořovat do světa kávy. A vy možná se mnou. Tady je 10 informací o kávě, které byste měli vědět. Zatím stručně.
- Víte, že káva je druhou nejprodávanější komoditou na světě?
První je… ropa. Takže energie pro naše auta (zatím) první, energie pro nás hned druhá. Káva se obchoduje především prostřednictvím New York Board of Trade [NYBOT], Kansai Commodities Exchange [v japonské Ósace], Singapurské komoditní burzy [SICOM] a Euronext [Londýn].
V roce 2020 se ve světě vyprodukovalo 175 347 000 pytlů kávy po 60 kilogramech. Komu se to nechce počítat, tak je to asi 10,5 miliardy kg. - Nejvíce se prodává káva arabica, druhá je robusta
Tyto dva druhy kávy určitě znáte, ale existují i další – např. kávovník liberijský (Liberica) a kávovník šari. S těmi se ale na trhu téměř nesetkáte. Kávy arabica jsou známé svou sladší a jemnější chutí, zatímco kávy z robusty mají silnější, hořčí chuť a obsahují více kofeinu. - Odkud káva pochází?
Káva pochází z africké Etiopie. Legenda o Kaldi, pastýři koz, který objevil kávová zrna poté, co si všiml, že jeho kozy se po jejich konzumaci staly energičtějšími, je jedním z nejoblíbenějších příběhů o objevení kávy. - Obsah kofeinu
Typický šálek kávy obsahuje přibližně 95 miligramů kofeinu (to je např. 240 ml filtrované kávy), ale to se může lišit v závislosti na typu kávy a způsobu přípravy. Typické „italské“ espresso (jeden shot, 30-50 ml) obsahuje přibližně 63 mg kofeinu. Ani bezkofeinová káva není úplně bez kofeinu a může několik miligramů obsahovat. Jedná se však o zanedbatelné množství.
Obsah kofeinu může být také ovlivněn dalšími faktory, jako je typ kávových zrn (Arabica zrna obsahují méně kofeinu než Robusta zrna), stupeň pražení (lehce pražená káva má o něco vyšší obsah kofeinu než tmavě pražená káva) a velikost porce. - Zdravotní přínosy kávy
Mírná konzumace kávy je spojena s několika zdravotními přínosy, včetně sníženého rizika některých onemocnění, jako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a diabetes 2. typu. Obsahuje také antioxidanty, které mohou pomoci chránit před poškozením buněk. - Způsoby a metody přípravy
Existují různé způsoby přípravy kávy – překapávání, espresso, french press, cold brew a další spíše alternativní metody. Každý způsob ovlivňuje chuť, sílu a obsah kofeinu v kávě. - Ekonomický dopad konzumace kávy
Káva je hlavní komoditou v globální ekonomice. Je to jeden z nejvíce obchodovaných zemědělských produktů, který poskytuje obživu milionům farmářů (odhaduje se, že pěstováním kávy se zabývá přes 25 milionů drobných farmářů ve více než 70 zemích), zejména v rozvojových zemích Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Trh s kávou byl v roce 2020 oceněn na přibližně 102 miliard dolarů, přičemž ročně se vyvezly miliony tun kávových zrn. Největšími producenty jsou Brazílie, Vietnam (robusta), Kolumbie, Indonésie a Etiopie. - Káva bez kofeinu
Káva bez kofeinu se vyrábí odstraněním většiny kofeinu z kávových zrn. Poskytuje možnost pro ty, kteří si chtějí vychutnat chuť kávy bez stimulačních účinků kofeinu. Existuje několik metod dekofeinizace, které se liší v použitých chemikáliích a postupech.
Buď se používají organická rozpouštědla, nebo pomocí vodní metody, či tekutou extrakcí s využitím oxidu uhličitého. - Dopad na životní prostředí
Výroba kávy může mít významný dopad na životní prostředí, včetně odlesňování a spotřeby vody. Udržitelné postupy pěstování kávy, jako je káva pěstovaná ve stínu a organická káva, mají za cíl tyto negativní účinky snížit. - Kulturní význam
Káva hraje zásadní roli v různých kulturách a tradicích po celém světě. Často je spojován s pohostinností, společenskými setkáními a rituály. Není snad dospělého člověka, který by se v životě nesetkal s otázkou Dáte si kávu? Však jednou z nejznámějších filmových hlášek je „Měl by někdo chuť na pravou brazilskou kávu?“ z komedie dua Smoljak-Svěrák Kulový blesk.
Jen z těchto 10 stručných bodů je zřejmé, že káva hraje větší či menší roli v životech stovek miliónů lidí po celém světě. Ať už jsou v roli výrobců a prodejců, nebo konzumentů tohoto úžasného nápoje.