Oh My Bean (Jizba) Rwanda Uzziel & Laetitia
Funky káva s chutí tropického ovoce, lesních plodů a lehkým vinným nádechem.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Chuťový profil: | Ovocný |
Pražírna: | Oh My Bean (Jizba) |
Stupeň pražení: | Světlé až středně světlé |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Rwanda |
Oblast původu: | Afrika |
Způsob zpracování: | Anaerobní |
Odrůda: | Red Bourbon |
Způsob přípravy: | Filtr |
Poznámky z pražírny
Fermentace? Výrazná, ale skvěle zvládnutá. Acidita? Šťavnatá a svěží. Sladkost? Vrstevnatá a komplexní. V chuti můžete najít tóny tropického ovoce, lesních plodů a lehký vinný nádech a to vše s dlouhou dochutí.
Perfektní volba pro milovníky experimentálně zpracovaných funky káv a pro vás, kteří se nebojíte objevovat nové dimenze chuti.
Více o kávě Oh My Bean Rwanda Uzziel & Laetitia
Charakter kávy z Rwandy
Šťavnatě oranžová etiketa pro ovocnou jízdu a kávy se svěží kyselinkou, s chutí citrusů a bobulí. Nejvíc zazáří u alternativních metod, jako je V60 nebo aeropress, fajnšmekři si je vychutnají i na espressu.
O farmářích Uzziel a Laetitia
V Rwandě, kde káva není jen plodinou, ale součástí kultury, se cesty Uzziela a Laetitie protnuly díky společné vizi – přinést světu to nejlepší z místních farem a zároveň zajistit pěstitelům férové podmínky.
Uzziel je expert na hodnocení kvality (Q-Grader a mezinárodní rozhodčí v soutěžích Cup of Excellence). Laetitia, která se narodila v rodině farmářů zase rozumí celému procesu od sklizně až po export.
Společně založili Ikawa House, kde úzce spolupracují s farmáři, osobně vybírají ty nejlepší kávové třešně a dohlížejí na kvalitu i to, aby každý krok byl naprosto transparentní. Část zisku vracejí do komunit, aby farmáři mohli dál pěstovat kávu v lepších podmínkách. Výsledkem je káva s jasným původem a chutí.
Odrůda Bourbon
Jedna z nejvýznamnějších odrůd známá vynikající kvalitou a schopností růst v nejvyšších nadmořských výškách.
Historie
Kolem roku 1715 bylo několik rostlin zavlečeno Francouzi na ostrov, který dnes známé jako Réunion (v té době známý jako Ile Bourbon) v Indickém oceánu. Tyto stromy Typica na ostrově zmutovaly a dala vzniknout odrůdě, které dnes říkáme Bourbon. Ukázalo se, že je produktivnější než její předchůdce. Tato její vlastnost učinila z nové odrůdy velmi žádanou a rozšířila se po celé Brazílii (kde byla převzata koncem 18. století) a dalších částech Střední a Jižní Ameriky a také na africkém kontinentu, zejména ve Rwandě.
Podrobnosti a morfologie
Bourbon má velké, široké listy se zvlněnými okraji a má tendenci mít více sekundárních větví ve srovnání s jinými kávovníky. Bobule jsou poměrně malé a velmi silné a mohou být červené, žluté nebo růžové v závislosti na pododrůdě.
Zpracování kávy Oh My Bean Rwanda Uzziel & Laetitia
Anaerobní fermentace je jeden z nejmladších směrů ve zpracovávání kávy. Tento způsob zpracování nemá jasná pravidla a každý farmář k němu přistupuje individuálně. Základem je však uzavření kávy do nádob a redukce přístupu vzduchu. Zpracování vede často k divokým, neotřelým a nečekaným chutím a komplexnímu tělu, někdy s “alkoholovým” nádechem.
U naturálně-anaerobního zpracování se kávové třešně třídí, po té se fermentují v uzavřených nádobách (v tomto případě 4 dny) a nakonec suší na afrických postelích (zde 18 dní).
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.