Oh My Bean (Jizba) Honduras Marysabel & Moises
Káva s nádechem whisky, jahodového džemu a pomeranče, sladkostí mléčné čokolády a krémovou texturou.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Chuťový profil: | Ovocný |
Pražírna: | Oh My Bean (Jizba) |
Stupeň pražení: | Střední |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Honduras |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Extended natural |
Odrůda: | Red Catuai |
Způsob přípravy: | Filtr |
Poznámky z pražírny
Další pecka od našich oblíbenců Marysabel & Moises z farmy El Puente! Tentokrát se připravte na lehký funky vibe. Káva má výrazný tropický charakter s nádechem whisky, což jí dodává šmrnc. Ovocné tóny jahodového džemu a krvavého pomeranče se krásně doplňují se sladkostí mléčné čokolády a krémovou texturou. Každý doušek je šťavnatý, plný chuti a vyvážený. Prodloužená fermentace dodává ještě větší hloubku a komplexnost.
Charakter kávy Oh My Bean Honduras Marysabel & Moises
Šťavnatě oranžová etiketa pro ovocnou jízdu a kávy se svěží kyselinkou, s chutí citrusů a bobulí. Nejvíc zazáří u alternativních metod, jako je V60 nebo aeropress, fajnšmekři si je vychutnají i na espressu.
O Marysabel a Moise
Honduras El PuenteHonduras El Puente
Marysabel Caballero a její manžel Moises Herrera jsou známí farmáři v honduraském kávovém světě. Marysabel pochází z regionu Marcala, kde vyrůstala obklopená kávou, a díky rodinné tradici využila svou lásku k přírodě a hluboké znalosti místního terroiru. Moises se do oblasti přistěhoval z Guatemaly jako účetní pro kávovou firmu, a když se s Marysabel potkali, netrvalo dlouho a vzali se. Společně pak začali investovat do půdy na pěstování kávy a dnes spravují přes tucet farem v oblasti Xinaclá. Farma El Puente, kterou provozují už více než 25 let, získala řadu ocenění, včetně prvního místa v honduraském Cup of Excellence.
Sběr a sušení kávy
Zralé třešně pečlivě sbírají místní sběrači ručně. Za svou práci dostávají dobře zaplaceno, aby už při sběru oddělovali zralé třešně od nezralých, které ukládají do samostatných pytlů.
Všechny kávy se suší pomaluna vyvýšených postelích pokrytých stínicími sítěmi. Ty jsou umístěny poblíž jejich domu v Marcala, kde je klima sušší než u mycí stanice ve vyšších horách. Během sušení se káva během dne pravidelně prohrabává, aby se zajistilo rovnoměrné schnutí. Na noc se zakrývá, aby se zabránilo kondenzaci a nežádoucímu navlhnutí. Jakmile je káva dostatečně suchá, ukládá se do vzduchotěsných GrainPro pytlů.
Odrůda Catuai
Catuai je odrůda kávovníku, která se od roku 1972 pěstuje převážně v Brazílii, od roku 1985 v Kostarice, od roku 1970 v Guatemale a od roku 1983 v Hondurasu. Tato odrůda vznikla křížením dvou přirozených mutací Arabica známých jako Mundo Novo a žlutá Caturra. Cílem bylo vytvořit kompaktní odrůdu, které se na plantáže vejde více, a tudíž povede k vyšším výnosům.
Catuai se proslavila vysokou kvalitou, ziskovostí a spolehlivostí. Zdánlivě ideální charakter kompenzuje vysoká citlivost na rez kávových listů, plísňové infekce, onemocnění kávových bobulí a napadení škůdci. Existují dva hlavní druhy kávy Catuai: žlutá Catuai a červená Catuai. Rozdíl v chuti je minimální, žlutá má však občas jemnější tělo.
Catuai je známá vysokou úrovní sladkosti, můžeme čekat i kontrastní chutě, které se vzájemně doplňují. Chuťový profil závisí na místě, kde byla pěstována, na druhu péče, kterou dostala a na použité metodě zpracování. V Catuai můžete často najít chutě čokolády, karamelu, karamelizovaného cukru, medu, mandlí, koření nebo červeného ovoce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.